sobota, 11 lutego 2012
Automat do wypieku chleba Silver Crest SBB 850 EDS A1

Po nieomijalnym etapie "lizania" przez monitor na all automatów do chleba, trafiłam na rosyjskie nagrania na you tubie, gdzie automaty do chleba zwą  хлебопечкa...

Obejrzałam film na którym chlebopieczka miesza ciasto , co natchnęło mnie do dokładnego  przyjrzenia się poszczególnym programom, w różnych automatach. 

Niektóre chlebopieczki mają osobne programy do:

- zagniatania i wyrastania ciasta drożdzowego (na chałkę, pizzę) - tylko mieszają i podgrzewają w czasie wyrastania bez pieczenia 

- zagniatania ciasta na makaron czy pierogi (tylko zagniatanie bez podgrzewania).

To mnie zachęciło, ponieważ nie mam robota kuchennego do ciasta (cena zbliżona), a chlebopieczki mają proces zautomatyzowany i przesunięcie czasowe - można zaprogramować je tak, by na  na określoną godzinę był nie tylko upieczony chlebek, ale i na którą ma być zagniecione np. ciasto na pizzę, którą upieczemy sobie już w piekarniku, lub na pierogi, które nadziejemy ulubionym farszem lub ciasto kruche na tartę, czy pieczone drożdzowe pierogi z nadzieniem...

Wybrałam automat Silver Crest SBB 850 EDS A1, z następującymi programami:

 

Program 1: Normalne
Do białego i pszenno-razowego chleba, który powstaje głównie z mąki pszennej lub żytniej.


Program 2: Białe, puszyste, chrupiące 
Do lekkiego chleba z delikatnej, oczyszczonej mąki. Chleb jest z reguły pulchny i ma chrupiącą skórkę, np. ciabatta, bagietki francuskie.


Program 3: Razowe
Do chleba z mąki grubo zmielonej, np. z razowej mąki pszennej, z mąki żytniej. Chleb będzie bardziej zwarty i cięższy. Wiem, że niektórym (na przykład Wici z wegedzieciaka) udaje się upiec w automacie chlebek na zakwasie. Klik 


Program 4: Słodkie
Do chleba z dodatkami soków owocowych, wiórek kokosowych, rodzynek, suszonych owoców, czekolady lub z dodatkiem miodu, fruktozy, agawe, czy ksylitolu (cukru białego nie polecam ze względu na zdrowie, lecz też można go używać).


Program 5: Express
Do tego programu nadają się wyłącznie przepisy, które nie zawierają ciężkich składników ani gatunków mąki pełnoziarnistej. 

Program 6: Ciasto zagniatane
Służy do przygotowania ciasta drożdżowego na bułki, pizzę, pierożki pieczone w piekarniku lub chałki. 

Program 7: Makaron
Służy do przygotowania ciasta na kluski i na pierogi. 

Program 8: Maślanka
Do chlebów wytwarzanych z maślanki lub jogurtu.


Program 9: Bezglutenowe
Do chlebów z mąki bezglutenowej i mieszanej: np do placków kukurydzianych, gryczanych...

Program 10: Ciasto
 W tym programie składniki są wyrabiane, ciasto pozostawiane do wyrośnięcia i upieczone - głównie na bazie proszku do pieczenia. 

Program 11: Konfitura
Do sporządzania konfitur, galaretki i musów z owoców: można też przyrządzać chutneye pikantne i salsy, które chcemy zapasteryzować w słoiczkach na później.


Program 12: Pieczenie samo.
Służy do wypieku chlebów, które są zbyt blade lub nie całkiem przypieczone.

 

  

piątek, 10 grudnia 2010
Automaty do mleka sojowego, ryżowego, orzechowego, kokosowego, migdałowego

Dlaczego o tym nie wiedziałam wcześniej? Ludzie! Mleka z ziaren!: sojowe, ryżowe, owsiane...- klasyka. Ale mega pyszne, po prostu genialne - mleko orzechowe, mleko migdałowe! 10 lat byłam wegetarianką, a NIGDY wtedy nie piłam domowego mleczka migdałowego z daktylami! Ani mleczka orzechowego, ale bardziej słodko brzmi: nugatowego z melasą i wanilią! Jak to możliwe? Ano...życie. Brak wiedzy, brak internetu...Nawet kokosowego mleczka nie piłam...

Można je SAMEMU ZROBIĆ  tak prosto, że aż wstyd, że tego nie umiałam zrobić: wystarczy blender lub mikser, 20 orzechów laskowych lub obranych ze skórki migdałów - zmielić je na proszek w młynku lub  dodać 0,8 l. wody i zmiksować...przecedzić - Gotowe! Dodać do smaku miód, melasę, brązowy cukier, wanilię czy czego komu dusza zapragnie. Pyszności...

Ale to nie koniec moich odkryć...Otóż niedawno odkryłam, że do kupienia są już w Palsce nawet automaty (jak czajnik) do wyrobu mleka sojowego i  ryżowego - które musza być podgrzewane, zagotowane oraz z innych ziaren (migdały, orzechy, wiórki kokosowe!) - bez gotowania, na surowo.

Urządzenie wygląda to MNIEJ WIĘCEJ tak:


 

Do urządzenia można dodawać kilka daktyli, lub robić mleczka mieszane: kokosowo-owsiane, orzechowo-ryżowe,  i inne. Automaty mają program podgrzewający (do mleka sojowego) oraz program na zimno - do orzechów i migdałów.

Tagi