poniedziałek, 05 marca 2012
Późne lato 2011 - leczo z cukinii z ziołową bagietką

Mmmm...wtedy przygotowywałam leczo do pasteryzacji, ale oczywiście podjęc też  trzeba było, by wiedziec czy dobre wyszło. Na bagietce oliwa, i zioła z działki.

 

 

poniedziałek, 20 lutego 2012
Leczo na ostro z cynamonem

 Domowe leczo nr 1

W głębokim garnku na oliwie uprażyć czosnek, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posolić, dodać utłuczony w moździeżu cynamon. Dusić na oliwie około 2-3 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę, różnobarwne papryki i trochę cukinii. Jeśli trzeba podlać wodą (około 250 ml).Następnie dusić chwilę pod przykryciem, aż papryka zmięknie, ale nadal będzie dość jędrna, natomiast miąższ cukinii może zacząć się rozpadać. Przekładać do wygotowanych słoików. Zapasteryzować. 

 

Nadaje się jako baza do potraw inspirowanych kuchnią meksykańską lub marokańską.

 

 

Tagi