poniedziałek, 20 lutego 2012
Ryż z leczo ala mole Mexicano, Marokko und Thai ;) z czekoladą na ostro

Postanowiłam zrobić porządki w przyprawach i wykorzystać do końca te, których zostało już niewiele a zalegają na półce. Na pierwszy rzut poszła mieszanka firmy Kotanyi - Secrets of Asia Chiang Mai Curry.  Jest to inspiracja kuchnią tajską, zawiera m.in. chilli, kardamon i kolendrę. Zatem dziś ryż z leczo ala Mexicano :)



Przygotowując się do wiosennych porządków w kuchnia znalazłam też ostatnie leczo domowej roboty -pasteryzowałam je w 2010 roku. Jest to leczo z cynamonem klik. Okazało się dość kwaśne, więc szukałam czego by tu dodać do tej "tajskiej" ;) potrawy, aby zbalansować na kwaśno-słodkie danie z ryżem. Ryż nastawiam w garnku do ryżu. Szybko, prosto, bez przypalania i pilnowania. Miarka ryżu, dwie miarki wody, 15 minut i gotowe.

  

 Niestety mleczka kokosowego nie miałam, miodu imbirowego było mi do leczo żal...ale w lodówce miałam resztkę pikantnej gorzkiej wegańskiej czekolady (z Lidla) z czerwonym pieprzem.

   

Pamiętałam z Kuchnia tv, jak przygotowywali marokanski tażin - dodałam więc też wodę różaną (łyżeczkę). (Woda różana kosztuje około 12 zł za 250 ml w sklepach z żywnością orientalną. Jest bardzo wydajna). I kilka kropel, dośc gorzkiego i "niskiego" w smaku oleju sezamowego. To wyrównało smaki i połączyło je. Zatem z kuchni tajskiej wyszła raczej kuchnia fusion...;) inspirowana meksykańskim mole z zapachami Maroka. Ale za to było mi ciepło i pachnąco po  bladym, wodnistym, lutowym spacerze. 

 

Po prostocie ostatnich dni, gdy gotowałam włoską zupę pomidorową, niemal bez żadnych przypraw klik , prócz aromatu składników, oliwy, rozmarynu i pomidorów...widać mały odchył z kuchni Południa w stronę nasyconej przyprawami kuchni Wschodu :)

piątek, 17 lutego 2012
Kasza gryczana z kotletami z selera

Po zakupie garnka do gotowania ryżu, świetnie sprawdza się w mojej kuchni używanie go do gotowania kasz. Tutaj - wczorajsze kotlety z selera z piękną, paloną kaszą gryczaną.

 

Na zimę - pyyycha! 

 

 

 

Tagi