poniedziałek, 13 lutego 2012
Najprostsze spagetti pommodoro

Spagetti pomodoro - puszka pomidorów na gorącą patelnię gdzie uprzednio na oliwie prażył się czosnek. Sól i pieprz do smaku. Proste, smaczne, zdrowe, rozgrzewające zimą ...

 

Razowe Fusilli ze szpinakiemi suszonymi pomidorami

Razowe świderki Lubelli - we włoszech zwane Fusilli - pożywne na jesień i proste - danie przyrządzone dla nas przez moją przyjaciółkę Gośkę :) Mniam!

Kilka garści świeżego szpinaku zblanszowane na patelni wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Po chwili doprawione pokrojonymi suszonymi pomidoarami wraz z kilkoma łyżkami aromatycznej oliwy, w której są przechowywane. Sól i pieprz do smaku. Można sos zagęścić jogurtem.

 

 

Spagetti aglio olio

Spagetti aglio olio: na oliwie z oliwe zrumienić czosnek, dodać pepperoncino w płatkach, sól i oliwki. Zbyt przyrumienione płatki czosnku usunąć z patelni, następnie przełożyć na nią spagetti. Zamieszać aż wchłonie aromaty i podawać.

 

 

Fettuccine z białym sosem

Makaron fettuccine - szerokie wstążki, tradycynie w kuchni włoskiej przyrządza się z zawiesistymi sosami m.in. słynnym Alferdo (biały sos z parmezanem). Tutaj  bbbardzo dalekie ;) nawiązanie do sosu Alfredo - sos z mleka sojowego zagęszczonego skrobią, z brokułem, pieczarkami na oliwie i szczypiorkiem.

   

 

 

wtorek, 08 lutego 2011
Makaron ryżowy z olejem sezamowym, chilli, warzywami i trawą cytrynową

 

Tagi