poniedziałek, 20 lutego 2012
Twarożek z moją rzodkiewką z Wiślanki



Cóż...Wspomnienia z wiosennej działki 2011 :)))

Cóż...w tym roku zobaczymy czy nie będzie zalania...Może chociaż rzodkiewki posadzę? Zobaczę kto będzie nowym sąsiadem, może jednak ktoś inny...

Tagi: twaróg
21:45, zou_woodwalker , przystawki różne
Link Dodaj komentarz »
Twaróg czosnkowy z oliwą i octem balsamicznym



W zasadzie to, co w tytule - wieczorem wyciskam na chudy twaróg kilka ząbków czosnku, posypuję grubą solą kamienną, polewam octem balsamicznym na koniec oliwa, dużao. Zostawiam na noc w lodówce. Smaczne zarówno rozgniecione na kanapki, lub w plastry jako dodatek do kaszy, klusek, kopytek itd.

 

Tagi: twaróg
21:41, zou_woodwalker , przystawki różne
Link Dodaj komentarz »
Wegański hot dog

Dla spragnionych form fastfoodowych - sojowa parówka z firmy Polsoja plus pełnoziarnista bułka do hot doga.

 

 

Wiosenna kanapka w bułce do kebabu

Koło domu mam piekarnię. Jeśli pójdę tam całkiem rano - zdążę kupić dużą okragłą bułkę "do kebabu". Wystarcza na 4 porcje. Przygrzewam ją na patelni przez minutę z każdej strony(dociskając  moździeżem jako, że nie mam grila do kanapek).  Te byłki do kebabu cieszą sie powodzeniem wśród studentów, dlatego ciężko je kupić popołudniu.

 

 

 

Tureckie placki na Kreuzbergu w Berlinie :)



Na fali odnalezionych starych zdjęć, tym razem przedstawiam zdjęcia placków tureckich. Kupiłam je podczas wizyty w Berlinie, w dzielnicy Kreuzberg, w tureckich delikatesach.

 

W zasadzie nie trzeba opisu!

 

Pod spodem jest pasta z czernych oliwek, wegańska. (Trzeba czytać, bo czasem dają do niej anchois).

 

To było lato...! Mogę tak dzień w dzień! :)

 

 Jeszcze tylko nie pamiętam jak nazywają się te placki. 

 

Indyjskie płaskie chlebki chapati, rothi wg Manjuli

 

Na fali przeglądania zdjęć z zeszłego roku, gdy odkryłam blog Pani Manjuli z jej wspaniałymi przepisami kuchni indyjskiej. Znajdziecie go pod adresem www.manjulaskitchen.com - wstawiam  energetyzujące od samego patrzenia, oszałamiające zieleniną zdjęcia z plackami chapati - inaczej rothi.

 Przepis u Manjuli: you tube klik  W zasadzie tylko woda i mąka pszenna, zagniecione w kulki, rozwałkowane, przypieczone.

Do masy ciasta na chapati można dodać sezam, ostre chilli, siemię lniane. 

   

Po rozwałkowaniu, jak najcieniej, delikatnie przenieść na bardzo rozgrzaną patelnię. Przy dużej temperaturze patelni i pewnej wprawie i nam uda się by spuchły a warstwy ciasta się rozdzielą tworząc na patelni kulę, jak u Manjuli.

   

Przechowujemy je gorące, w misce przykrytej przykrywką, by nie straciły wilgoci i elastyczności. Aby nadać im indyjskiego charakteru można posmarować każdy z placków ghee lub masłem klarowanym. 

  

 

 Ze wspaniałymi, cudnymi, rewelacyjnymi, obłędnymi, słodkimi pomidorkami Lima Yellow, kolendrą, jogurtem natrulnym i kruchą sałatą masłową i bazylią! Ach!

 

 

Pieczarki z jogurtem i sosem miodowo-czosnkowym

Na przednówku, gdy już bardzo chce się czegoś surowego,  świeżego, lekkiego, nie gotowanego...to radzę sobię dzięki ... pieczarkom. Czytałam, że na allegro można kupić po 25 złotych cały karton z torfem - wystarczy podlewać, postawić w ciemnym miejscu a całą zimę co 2-3 tygodnie ma się wysyp młodych, świeżych, żywych, pachnących pieczarek.

 

Sos czosnkowo  - miodowy (miód gryczany, kilka kropli cytryny plus wyciśnięty czosnek:) , listek bazylii...i namiastka wiosny jest.

 

Tagi