czwartek, 23 lutego 2012
Blog ze spisami wegańskich produktów

Buszując w sieci w poszukiwaniu zdjęć Biedronkowego napoju sojowego Golden Soya, natknęłam się na blog, w którym Autorki zamieszczają spisy sklepów i produktów (wraz z ich składem) wegańskich dostępnych w Polsce w popularnych sieciach sklepowych.  

Dziękuję i - zatem - polecam ten blog :) pt.: 

Smaczne i wegańskie klik

 

 

Domowa kapusta kiszona - dzień drugi i trzeci

 Po około 24 godzinach, kapustka zaczęła fermentować - widać to po bąbelkach. 

  

Po około 36 godzinach puściła już sok a przy odkręcaniu słoika słychać  pssst :). Można ją znów ciut ubić, jeśli w soku się podniosła przez noc. Zapach też już nie jest słodki, ale lekko fermentowany.

 

wtorek, 21 lutego 2012
Po kiszonym chce się słodkiego ! Krem czekoladowy

W Rossmanie, na dziale eko produktów dostępny jest za około 10-11 zł wegański krem czekoladowy z certyfikatem bio z czarnej 70 procentowej czekolady, z fair trade. Nie przypomina słodkich zaklejaczy buzi, ma głęboki, słodko-gorzki smak.

 

 Wspaniale smakował z domowym chlebkiem z mieszanki "Litewski".

 

 

Domowa kapusta kiszona - dzień pierwszy

Zdażyło się Wam kupić kapustę, której potem nie mieliście ochoty zjeść? Albo zaśmierdła w woreczku? Albo z dolanym octem? Albo zbyt słoną? Albo za dużo na raz i nie ma co z nią potem zrobić? 

Mnie się zdażyła każda z tych sytuacji. Powiedziałam - o nie..., koniec. Od czego mamy w Polsce piekną, ciężką, surową kapustę w każdym sklepie, przez całą zimę dostępną...? I oczywiście pomocne you tube? Znalazłam  prosty przepis, który wypróbowałam już jeden raz. Kapustka wyszła wyborna! Zatem polecam go serdecznie na youtube klik . 

A u mnie wyglądało to dziś tak a zajęło z 15 minut góra!

 

Kapusta kiszona domowa: 

Co będzie potrzebne: kapusta, sól, najlepiej z naturalnymi mikroelementami (ja dodałam himalajską), miska (najlepiej plastikowa), szatkownica (lepiej drewniana lub plastikowa), dwa słoiki, ubijak od moździerza lub inna ciężka końcówka do ubijania kapusty. Jak nie ma to można ubić rękoma.

Kapustkę poszatkować i delikatnie wkładać kilkakrotnie po pełnej garści do słoika, każdą włożoną garść w słoiku delikatnie oprószyć solą (tak jakby to miało być do smaku do zjedzenia teraz). 

   

Po wstępnym napełnieniu słoja, ubić zawartość rękoma lub tłuczkiem. (Dużo ubędzie). Dopełnić kolejnymi garściami jak poprzednio. Zostawić około 2-3 cm miejsca od wylotu na sok, który puści kapusta.

  

Średnia główka kapusty mieści się w dwu litrowych słoikach ... Na razie nie widać jeszcze soku ani bąbelków, kapusta tylko lekko zmiękła. Jeśli napchamy do bardzo wysoka, warto każdy ze słoików wstawić na spodeczek (jak na filmie), aby póxniej sok nie zalał stołu.... 

 

Może wygląda, że to dużo roboty, a kapusty mało - lecz gdy się ją wybiera ze słoika znów staje się objetościowo większa, bo przestaje być ubita. 

Dodatki - jeśli ktoś lubi może dodać do zszatkowanej kapusty w misce  nasiona kopru lub kminku, albo startą marchew - poprawiają one strawność ukiszonej kapusty, a także działają przeciw wiatropędnie. Tym razem jednak niczego nie dodałam.

Kapustka powinna być postawiona w temp. pokojowej, w nienasłonecznionym miejscu. Za około 5-6 dni, gdy będzie już ukiszona - można ją umieścić w lodówce, aby spowolnić proces fermentacji.  

Następne zdjęcia z fermentacji kapusty kiszonej - jutro. 

 

 

 

Nie marnuję - co zrobić z nieudanymi wypiekami na zakwasie i resztkami pieczywa

Cóż, na początku popełniami błędy w pieczeniu i zapewne zostanie nam troche "piętek" od chleba. Niektórzy lubią tylko świeży, ten pieczony w danym dniu. Zatem co zrobić z resztkami chleba? - Zbierać! Zbierać i suszyć. Potem... uprażyć w piekarniku, a następnie nastawić kwas chlebowy wg tego klik przepisu.

 

Na razie - zbieram. Gdy kwas zrobię po raz pierwszy - na pewno zrelacjonuję :) 

Suszone maliny

Latem w suszarce do owoców wysuszyłam jedno duże pudełeczko malin. Suszyły się długo bo około 6-10 godzin. Ale warto! Zapach jest obłędny, słodki...malinowy, no.

 

Po namoczeniu wracają do objętości, ożywia się ich kolor...Nadają się do domowej roboty batonów musli, sproszkowane do kaszy na słodko, jako napar gorący do picia...klik 

16:30, zou_woodwalker
Link Dodaj komentarz »
Zimowy napar z suszonych malin

Przypomniałam sobie, że latem wysuszyłam w suszarce do owoców też maliny. Dziś zrobiłam z nich napar - był pyszny! Tak malinowy, że pachniał nim cały pokój! Pyszne picie na zimę, z miodem. W przyszłym roku też wysuszę jeden kartonik malin. Sprawdze też, później,  jak suszone maliny sprawdzą się do bananowych szejków...

 

16:25, zou_woodwalker , napoje
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
Tagi