wtorek, 08 lutego 2011
Kotlety sojowe w sosie greckim z marchwii

 

 

Pieczarki z jogurtem i sosem czosnkowo miodowym

piątek, 10 grudnia 2010
Automaty do mleka sojowego, ryżowego, orzechowego, kokosowego, migdałowego

Dlaczego o tym nie wiedziałam wcześniej? Ludzie! Mleka z ziaren!: sojowe, ryżowe, owsiane...- klasyka. Ale mega pyszne, po prostu genialne - mleko orzechowe, mleko migdałowe! 10 lat byłam wegetarianką, a NIGDY wtedy nie piłam domowego mleczka migdałowego z daktylami! Ani mleczka orzechowego, ale bardziej słodko brzmi: nugatowego z melasą i wanilią! Jak to możliwe? Ano...życie. Brak wiedzy, brak internetu...Nawet kokosowego mleczka nie piłam...

Można je SAMEMU ZROBIĆ  tak prosto, że aż wstyd, że tego nie umiałam zrobić: wystarczy blender lub mikser, 20 orzechów laskowych lub obranych ze skórki migdałów - zmielić je na proszek w młynku lub  dodać 0,8 l. wody i zmiksować...przecedzić - Gotowe! Dodać do smaku miód, melasę, brązowy cukier, wanilię czy czego komu dusza zapragnie. Pyszności...

Ale to nie koniec moich odkryć...Otóż niedawno odkryłam, że do kupienia są już w Palsce nawet automaty (jak czajnik) do wyrobu mleka sojowego i  ryżowego - które musza być podgrzewane, zagotowane oraz z innych ziaren (migdały, orzechy, wiórki kokosowe!) - bez gotowania, na surowo.

Urządzenie wygląda to MNIEJ WIĘCEJ tak:


 

Do urządzenia można dodawać kilka daktyli, lub robić mleczka mieszane: kokosowo-owsiane, orzechowo-ryżowe,  i inne. Automaty mają program podgrzewający (do mleka sojowego) oraz program na zimno - do orzechów i migdałów.

1 ... 11 , 12 , 13 , 14 , 15
 
Tagi