Blog > Komentarze do wpisu
Chleb żytnio - owsiany śródziemnomorski



Uff... Na pocieszenie po wczorajszej porażce zakwasowej (zakalec) przygotowałam ręcznie i upiekłam w piekarniku chlebek żytnio-owsiany na zakwasie ale wspomożony suchymi drożdzami. 

  

  

Dodałam zmiażdzony czosnek, chilli i świeży tymianek.Piekłam w roemertopfie, co daje cienką i bardzo chrupką skórkę chlebka. 

  

Przepisu nie podaję, bo wszystko robiłam "na oko"... Ale gdyby ktoś był ciekaw: około 250 g żytniej mąki odstanej z zakwasem kilka godzin, potem koło 250 owsianej wraz z drożdzami, około 150 ml wody, sól i przyprawy - odstawiłam do wyrośnięcia w dzbanku na kaloryfer. Potem piekarnik: na 250 C na 10 minut a następnie na 220C na 25 minut - do zrumienienia się skórki. 

   

Wyszedł smaczny, nieco wilgotny - ale to wiadomo, jest świeży więc mokry. Skosztowałam maczany w oliwie. 

  

 

niedziela, 12 lutego 2012, zou_woodwalker

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: